top of page
Litvánia_Danutė_Kalinauskaitė_f_Monika_Požerskytė.jpg

DANUTĖ KALINAUSKAITĖ

Litvánia

Sosem tudhatod, mi vár rád a sarkon túl

Fordította: Laczházi Aranka

Felolvas: Vranyecz Artúr

2024. június 2.
Helyszín: Szent István park

Danutė Kalinauskaitė (1959) Kaunasban született. 1983-ban diplomázott a Vilniusi Egyetemen litván nyelv és irodalom szakon. 12 évig dolgozott a Moksleivis (Tanító) folyóirat szerkesztőségében. 2003 óta a Litván Irodalom- és Folklór Intézet Kiadói Központjának szerkesztője. Első regénye 2023-ban látott napvilágot, 1987 óta 3 esszé- és elbeszéléskötete, valamint egy általa összeállított novellaválogatás jelent meg. 2017-ben a Litván Nemzeti Díjjal tüntették ki.

 

Sosem tudhatod, mi vár rád a sarkon túl

A novella a szerző Sosem tudhatod című, mágikus realizmustól átitatott kötetében jelent meg, amely a hétköznapi emberek mindennapjainak sokszínűségét, bonyolult emberi kapcsolatokat, betegségeket, haláleseteket és a megpróbáltatásoknak ellenálló hősöket tár elénk. Kalinauskaitė sikeresen ötvözi az esszé és a novella műfaját. A peremhelyzet, a szembesülés állapota érdekli, egyszerre vizsgálja a mindennapi élet és a létezés kihívásait, szembeállítva életet és halált. A könyv 2009-ben elnyerte a Litván Írószövetség díját.

 

Laczházi Aranka (1970) az ELTE orosz ̶ német szakán végzett. Egyetemi oktató, kutatási területe a balti nyelvek és kultúrák. Litván, lett és orosz nyelvekből jelentek meg fordításai.

 

Mielőtt kézbe vennél egy új könyvet, sosem tudhatod, hogy megváltoztatja-e az életedet, ahogy azt sem sejtheted előre, hogy mi vár rád a sarkon túl… Arra invitálom Önöket, hogy hallgassanak bele az egyik legjelentősebb kortárs litván író munkásságába, és hagyják magukat elvarázsolni.

Mindaugas Rukštelė, a Litván Köztársaság nagykövete

HU1 logo 2HU-H-hu-JPG.jpg
bottom of page