top of page
Németország_Ralf Rothmann_© Heike Steinweg_Suhrkamp Verlag.jpg

RALF ROTHMANN

Németország

Tavasszal meghalni

Fordította: Szijj Ferenc

Felolvas: Ráckevei Anna

2024. május 31.
Helyszín: Debreceni Német Kulturális Fórum udvara

Ralf Rothmann (1953) Schleswigben született, és a Ruhr-vidéken nőtt fel. Az általános iskola után kőművesnek tanult, majd több évig az építőiparban dolgozott, később pedig különböző más szakmákban. Könyvei világszerte népszerűek, a Tavasszal meghalni című regényét több mint húsz nyelvre fordították le. A mű főszereplői a korábbi háborús regényekben negatív hősök lettek volna. Rothmann új szempontot hozott a háború művészi feldolgozásának világába, amely nemcsak hazájában, de egész Európában új gondolatokat ébresztett. Díjai: Thomas Mann-díj 2023, Uwe Johnson-díj 2018, Kleist-díj 2017.

Tavasszal meghalni
(Magvető Kiadó, 2017)
A tizenhét éves Walter egy uradalomban dolgozik. 1945 márciusában besorozzák a Waffen-SS kötelékébe a legjobb barátjával együtt. Míg a barátja, Friedrich egy harcoló alakulathoz kerül, Walter sofőr lesz a hadtápnál. Mindketten Magyarországon teljesítenek szolgálatot. Walter tanúja lesz a háború borzalmainak, és egy eltávozáson, amelyet bátorságával érdemel ki, megpróbálja megkeresni apja sírját, aki Székesfehérvár környékén esett el. Az egységéhez visszatérve megtudja, hogy a barátja dezertálni akart, elkapták, ki fogják végezni, és ő is tagja lesz a kivégzőosztagnak.

 

Szijj Ferenc (1958, Szombathely) József Attila díjas költő és műfordító. Szegeden végzett magyar-német szakon. 1989 és 1996 között a Nappali ház irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztője volt. Heinrich von Kleist, Franz Kafka, Thomas Bernhard, W. G. Sebald, Robert Menasse és sok más kortárs szerző művét fordította magyarra.

 

Ralf Rothmann Tavasszal meghalni című regénye a háború elleni könyv, ugyanakkor az életről is szól – az életről válságos időkben. Rendkívül olvasmányos történet, amely 1944 végén játszódik Magyarországon – történelmi és mégis kortárs egyszerre.

Miriam Bruns igazgató, Goethe Intézet

bottom of page