top of page
Ukrajna_Szerhij Zsadan.jpg

SZERHIJ ZSADAN

Ukrajna

A diákotthon

Fordította: Körner Gábor

Felolvas: Vékony Anna

2024. június 1.
Helyszín: Anisufni

Szerhij Zsadan (1974) a háború sújtotta Ukrajna vezető irodalmi alakja, társadalmi aktivista. Írásai az identitással – többek között az etnikai hovatartozással, a nyelvvel és a politikai hovatartozással – kapcsolatos küzdelmeket tükrözik, amelyekkel egy támadás alatt álló nemzet polgárai szembesülnek. Könyveiben olyan karakterek szerepelnek, akiket a háború érintett a Donbászban, Ukrajna azon régiójában, ahol ő maga is felnőtt. Hősei ellenséges és erőszakos tájon küzdenek ukrán identitásukért.

 

A diákotthon
(Magvető Kiadó, 2023)

A 2017-ben megjelent regény tíz évvel ezelőtt, az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetén játszódik, és három napot beszél el egy tanár életéből, aki elindul, hogy hazavigye unokaöccsét a megszállt területen lévő bentlakásos iskolából. A szerző megmutatja, hogyan válik a valóság hirtelen apokaliptikussá, az ismerős táj pedig halálos veszélyek és váratlan szövetségek földjévé. A regényt az Európai Unió támogatásával megvalósuló Határhelyzetek sorozatban jelentette meg a Magvető Kiadó.

 

Körner Gábor (1969) József Attila-díjas műfordító. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett lengyel (1995) és ukrán szakon (1999), azóta ebből a két nyelvből fordít, elsősorban szépirodalmat. Fordításaiért az Európa Könyvkiadó 2000-ben Zoltán Attila-díjjal jutalmazta, a Lengyel Köztársaság kulturális minisztere pedig 2005-ben a Lengyel Kultúráért Érdeméremmel tüntette ki.

 

Regény a háborúról a civilek szemszögéből. Egy kísérlet arra, hogy ezt a háborút ne a katonák, ne az újságírók, ne a politikusok, hanem a frontvonalon élő egyszerű ukránok szemével lássuk.

Balog István, Ukrajna magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője

Ukrán Nagykövetség_HU.png
bottom of page