top of page
Csehország_Soukupová_foto_1_credits_Petra Soukupová.jpg

PETRA SOUKUPOVÁ

Csehország

Eltűnés

Fordította: J. Hahn Zsuzsanna

Felolvas: Majzik Edit

2024. június 1.
Helyszín: Gambrinus köz, könyvesbolt

Petra Soukupová (1982) próza- és forgatókönyvíró, a legsikeresebb kortárs cseh szerzők egyike. Könyveit debütálásától kezdve mind az olvasók, mind a kritika elismeréssel fogadta, hét felnőtteknek szóló és négy gyerekkönyvét rangos irodalmi díjakkal jutalmazták. Műveiben családi kapcsolatok felszíne alá nyújt betekintést, mestere a szereplői pszichológiai megformálásának. Eltűnés című elbeszéléskötete magyarul is megjelent a Napkút kiadó gondozásában; Soukupová a könyvből készült film, az Egy kis időre forgatókönyvét is maga írta. Prágában él a lányával és két kutyájával.

 

Eltűnés
(Napkút Kiadó, 2016)
Petra Soukupová elbeszélői tehetsége ebben a kötetben is megmutatkozik: mindhárom történetben valamilyen súlyos traumát kénytelen feldolgozni egy család, Soukupová pedig lenyűgöző hitelességgel tárja olvasói elé a szereplőkben zajló pszichológiai folyamatokat. Szövegeinek nyelvezete ezzel szemben távolságtartó és könnyed. Letehetetlen, mégis megrázó olvasmány.

 

J. Hahn Zsuzsanna (1979) Susanna Roth-díjas műfordító, képződő irodalomterapeuta. Elsősorban kortárs cseh prózát fordít, Petra Soukupová mellett Alena Mornštajnová, Dora Kaprálová, Pavla Horáková és Jan Němec magyar hangja

 

Amikor Jakub elveszíti a lábát, elnyeri szülei gondoskodó figyelmét. De hogyan változik meg a dinamika egy olyan családban, amelyik még ettől is többet veszít? Eme szülői rémálomnak a Soukopovára jellemző emberközeli feldolgozása arra emlékeztet, hogy milyen fontos a szeretet és a nagylelkűség kinyilvánítása a kapcsolatokban.

Adela Gálová igazgatónő, Cseh Centrum

Cseh Centrum_rgb.png
bottom of page