top of page
Szlovákia_Silvester Lavrík.jpg

SILVESTER LAVRÍK

Szlovákia

Vasárnapi sakkpartik Tisóval

Fordította: Mészáros Tünde

Felolvas: Horváth Julianna

2024. június 1.
Helyszín: Szabó Magda Emlékház udvara

Silvester Lavrík (1964) dráma- és prózaíró, rendező, publicista és képzőművész, végzettségét tekintve szlovák nyelv és művészeti nevelés szakos tanár. Dolgozott tanárként, kreatív igazgatóként egy reklámügynökségnél, valamint a zlíni Városi Színház művészeti vezetője és a Rádio DEVÍN igazgatója volt. Az Allegro barbaro (2002) című novelláskötettel debütált. Vasárnapi sakkpartik Tisóval (2016) című kötete bekerült az Anasoft litera tízes döntőjébe, a René-díj döntőjében Ján Johanides-díjjal jutalmazták. Több mint húsz színdarabot írt. 2007-ben Hry (Színművek) címmel öt drámából álló gyűjteményt adott ki.

 

Vasárnapi sakkpartik Tisóval
(L’Harmattan Kiadó, 2022)

Silvester Lavrík regényét a szlovák állam idején (1939–1945) lezajlott események ihlették. A valós szereplők és a mesteri fikció ötvözése zökkenőmentesen váltakozó perspektívát kínál Tisó elnökről, a szlovák történelem rendkívül ellentmondásos alakjáról. A szerző nem a "nagy politikatörténet" lencséjén keresztül közelíti meg a szlovák állam háborús időszakának témáját, hanem egy kisváros mindennapjai érdeklik. Behatóan vizsgálja a totalizáló ideológiák hétköznapi életre gyakorolt hatását, és a politika által a családi kötelékekben véghez vitt rombolásra is rávilágít.

 

Mészáros Tünde (1970, Pozsony) szabadúszó műfordító. Elsősorban kortárs szlovák és cseh irodalommal dolgozik. A prágai Károly Egyetemen diplomázott. Tagja a Magyar Műfordítók Egyesületének, a Szépírók Társaságának és a Bázisnak. Szereti a hüllőket és a kétéltűeket.

 

A regény, amelyet egy mostoha korszakban kibontakozott szerelem ihletett, azoknak az embereknek a történeteit meséli el, akik megélték e kor megpróbáltatásait. A szerző rámutat a szlovák történelem egy problémás fejezetére, arra késztetve honfitársait, hogy kritikusan szemléljék és vállalják érte a felelősséget.

Michaela Panisová Ležáková igazgatónő, Szlovák Intézet

Logo Slovensky institut_final_modre-HU.p
bottom of page