top of page
Románia_Mircea Cartarescu.jpg

MIRCEA CĂRTĂRESCU

Románia

Ada Kaleh

Fordította: Koszta Gabriella

Felolvas: Bolla Bence

2024. június 2.
Helyszín: DESz24

Mircea Cărtărescu (1956, Bukarest) költő, prózaíró, esszéista, irodalomkritikus. A posztkommunista időszak egyik legtöbbet díjazott és legtöbbet fordított román írója, több mint 30 kötete jelent meg 23 nyelven. Legutóbbi regénye 2022-ben látott napvilágot Theodoros címmel. Gyakran emlegetik az irodalmi Nobel-díjra esélyesek között. A Román Írószövetség és a PEN Románia tagja, a Bukaresti Egyetem professzora. Számos rangos nemzetközi elismerése közül a legutóbbi a 2023-ban a Los Angeles Times Book Prize for Fiction díja.

 

Ada Kaleh
In: A folyó. Egy másfajta Duna-antológia
(Kalligram Kiadó, 2022)

A Dunán, Románia és Szerbia között létezett egy 2 km hosszú és 800 m széles, ősidők óta lakott kis sziget, egy mediterrán oázis a vizek közepén. Egy hely, ahol minden sarkon kávé és török édesség fogadta az odalátogatót. Ada Kaleh szigetét 1972-ben elnyelte a víz. A katasztrófa egy zsarnoki ujjcsettintéssel jött, és a Föld egyik legszebb helye úgy tűnt el, mintha soha nem is létezett volna.  Mircea Cărtărescu egyes szám első személyben vall erről novellájában. 

 

Koszta Gabriella (1948) színész, műfordító. Iskoláit szülőhelyén, Erdőszentgyörgyön végezte, majd

Marosvásárhelyen diplomázott a Színművészeti Egyetemen. 1997-ig több színházi társulat tagja volt. 1993-ban a Jelenkor Kiadó munkatársa lett. 2007 óta fordít a román irodalomból. Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Dan Lungu, Ioana Pârvulescu, Ana Maria Sandu és Florina Ilis mellett több kortárs román szerző regényét ültette át magyar nyelvre.

 

Cărtărescu a csak legendákból és a képzeletből ismert, víz alatti, eltűnt szigetre emlékezve rövid lírai novellájában egy gyermek érését és fantáziáinak változásait festi meg, és egyúttal egy legendákra érzéketlen, kegyetlen korszak képét is megidézi.

Ioana Anghel igazgató, Budapesti Román Kulturális Intézet

sigla icr.png
bottom of page