top of page
Svájc_Heinz Helle(1).jpg

HEINZ HELLE

Svájc

A felrobbanó kerozin megnyugtató hangja

Fordította: Adamik Lajos

Felolvas: Komlódy Márk

2024. június 1.
Helyszín: DEMKI – Belvárosi Alkotóműhely udvara

Heinz Helle (1978) filozófiát tanult Münchenben és New Yorkban, reklámügynökségeknél dolgozott szövegíróként, és elvégezte a Svájci Irodalmi Intézetet Bielben. Eddig négy regénye jelent meg, számos irodalmi díjat nyert. Felesége Julia Weber svájci írónő, két gyermekükkel Zürichben élnek.

 

A felrobbanó kerozin megnyugtató hangja
Mi történik: A filozófus kudarcot vall abbéli kísérletében, hogy a tapasztalatról szóló elméletét összhangba hozza a saját tapasztalatával. Egy férfi elbukik abbéli kísérletében, hogy szeressen egy nőt. Egy férfinak sikerül elmennie egy kocsmába és megnéznie egy focimeccset.
Miről szól: A kora reggeli kávé ízéről és a tudat problémájáról. Egy New York-i német diákról, egy férfiról és egy nőről. Egy gyermekről, aki nem születik meg. A szerelemről és annak eltűnéséről. A fontosról és a jelentéktelenről, és arról a kérdésről, hogyan lehet megkülönböztetni egyiket a másiktól. A filozófiáról szól. És a futballról.
Miről szól valójában: A felrobbanó kerozin megnyugtató hangja egy regény a boldogságról.

 

Adamik Lajos (1958, Budapest) fordító, szerkesztő. Főbb szerzői: a Grimm testvérek, Adalbert Stifter, Thomas Bernhard és Christoph Ransmayr. Osztrák és svájci elsőregényesek fordítója.

 

Heinz Helle tehetsége már első regényében, A felrobbanó kerozin megnyugtató hangjában megmutatkozott. A könyv a finom érzékelés és a részletes megfigyelés mesterműve, amely a tudat határait kutatja. A cselekményt háttérbe szorítja a néha már-már tudományos önmegfigyelés.

Hambuch Dóra, Svájci Nagykövetség

svájc.png
bottom of page